Att sälja guld är enkelt – det kan göras direkt på nätet, hos en guldhandlare eller privat. Däremot finns anledning att vara försiktig i samband med försäljning för att inte råka ut för oseriösa köpare och liknande. Nedan följer två tips på sätt att gå till väga vid en eventuell försäljning.

Sälja guld privat

Att sälja guld kan vara en lönsam affär – guldpriset är och har under en lång period varit stabilt och det går att tjäna en fin slant på bara några gram. Ett alternativ för den som funderar på att sälja guld är att göra det privat och då finns flera olika vägar att gå.

Ett sätt sälja privat är att göra det via auktions- eller försäljningssajter på nätet. Tänk dock på både betalnings- och leveransalternativen om den sålda varan ska skickas till köparen. Skicka säkert och välj en säker betalningsmetod – och skicka inte i väg paketet utan betalning.

Sälja till företag inom guldhandel

Ett annat sätt för att sälja guld är att besöka en lokal guldsmedsaffär / guldhandlare för att se om det finns något intresse. Om inte så går det i dom flesta fall att gå guldet värderat – vilket kan vara bra oavsett vilket försäljningsalternativ som sedan väljs. Mest lönsamt brukar det dock vara att sälja guldet till en ”guldhandlare” på nätet. Det finns flera sådana aktörer – där säljaren skickar in sina produkter i ett försäkrat brev som finns att beställa på aktuell hemsida. Företaget kommer, när försändelsen har anlänt, att värdera guldet och meddela säljaren ett pris. Om denne accepterar priset betalas pengarna ut direkt till angivet konto – om inte så skickas brevet tillbaka till avsändaren.

Dom två stora fördelarna med detta alternativ är främst:

  • Det är enkelt och säkert
  • Bra betalt

Att sälja guld på detta sätt är alltså både enkelt och säkert och det går alltid att dra sig ur processen om priset inte känns rätt. Vissa av dessa aktörer erbjuder dessutom prisgaranti, vilket gör att det går att få bra betalt. Skulle säljaren hitta en annan aktör som erbjuder ett högre pris så matchas det. I och med det går det att känna sig trygg i att få så mycket betalt som möjligt, vilket kanske är särskilt viktigt om guldet även har ett affektionsvärde.