Den statistik för mäklararvoden som finns tillgänglig på diverse sajter online säger en hel del om bostadsmarknaden. Genom att ta del av denna data kan du bland annat bilda dig en bra uppfattning om hur mycket pengar du kan tänkas få för din bostad. Arvodena skvallrar nämligen om slutpriserna och även data om slutpriser finns att samla in för den som är villig att leta lite grann.

Dessutom kan statistiken:

  • Avslöja vad som är ett normalt mäklararvode i Stockholm. Detta är viktig information som du gärna vill ha tillgång till när du ska göra en bostadsaffär.
  • Hjälpa dig att förhandla ner mäklarnas mäklararvoden. Kunskap är makt, och genom att samla in data om mäklararvoden kan du förbereda dig på bästa sätt inför en förhandling om arvodet med din fastighetsmäklare.

Att tänka på innan du börjar samla in statistik för mäklararvoden

Innan du sätter igång och samlar in statistik för mäklararvoden bör du säkerställa att du:

   • Har resonerat kring hur den nuvarande situationen på bostadsmarknaden påverkar ditt beslut att sälja din bostad. I de tider då priserna på bostäder stiger kraftigt på kort tid kan det vara svårt att köpa en ny bostad till en rimlig penning. Därför kan det till exempel vara tufft att hitta ett nytt hem som är större än ditt nuvarande utan att behöva använda besparingarna.
   • Har tänkt till kring för- och nackdelarna med att skaffa något mindre. Om du har tänkt flytta till en mindre bostad bör du vara införstådd med fördelarna och nackdelarna med att göra detta.
   • Inte är kraftigt skuldsatt. Om du för närvarande är kraftigt skuldsatt kanske det inte riktigt är läge att sälja den nuvarande bostaden och köpa en ny sådan. I sådana fall kan det många gånger vara bättre att försöka beta ner skuldsättningen lite grann först.
   • Inte vill försöka hyra ut bostaden istället för att sälja den. Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan det i vissa fall vara mer attraktivt att hyra ut bostaden än att sälja den. Även detta är därför någonting som du bör resonera kring.