Mobilabonnemang till företag kan innebära en stor investering. Det lönar sig att på förhand göra gedigen efterforskning kring operatörernas erbjudanden – men det gäller också att man har koll på bokföringen.
Hur bokför man kostnaderna?
Om mobilen och abonnemanget är nödvändigt för verksamheten och du enbart använder den till företaget, så drar du av den som vilken kostnad som helst. För många blir det här dock en gråzon – det är lätt att man använder mobilen privat också.
Enklast är kanske att ha separata abonnemang – ett till företaget, och ett för det privata. För vissa är det dock kanske inte alls den optimala lösningen. Ponera att du driver en liten enskild firma och ska använda telefonen både privat och i verksamheten. Då är det kanske inte värt kostnaden och besväret att investera i, och använda två telefoner.
Mobilabonnemang till företag som inkluderar telefon …
Köper du ett mobilabonnemang till företag med en telefon, så kan du dra av hela kostnaden för telefonen när du köper den. Sedan ska du återföra delar av kostnaden till beskattning, beroende på hur mycket du använder den privat och hur mycket du använder den i firman. Uttagsbeskattningen gör du varje år genom att du bokför den som en intäkt i ditt företag.
Ett annat alternativ är att inte skriva telefonen och abonnemanget på företaget, även om du skulle använda den 50 % i verksamheten, och 50 % privat. Du kostnadsför då en andel av den totala kostnaden för abonnemanget i företaget.
Ovanstående gäller för enskild firma och alternativen kan sammanfattas med två punkter:
- Skriv telefonen på firman, dra av kostnaden och återför delar av kostnaden till beskattning om du även använder den privat.
- Köp den privat och kostnadsför den delen av totalen som du använder för affärsmässig ändamål.
För aktiebolag
När det gäller aktiebolag är det inte du som privatperson som köper in telefonen (som med enskild firma), utan det är bolaget. Givetvis ska det finnas ett behov av ett mobilabonnemang för ditt företag, precis som när det gäller andra bolagsformer.
Bolaget har ett mobilabonnemang för företag som du kan använda även privat – men då är huvudregeln att du ska förmånsbeskattas. Om du behöver telefonen för att kunna göra ditt jobb även utanför ordinarie arbetstid, slipper du dock den beskattningen. Här bör bolaget sikta på ett erbjudande med fast avgift, som ju mobilabonnemang för företag ofta har.