Genom att måla ett yttertak får det inte bara ett lyft rent utseendemässigt – det kan dessutom öka livslängden. För bästa resultat bör dock en takmålning genomföras i flera olika steg, där förarbete och efterbehandling är minst lika viktigt som själva målningen.

Förarbete – tvätt och lagning

Innan en takmålning kan genomföras är det viktigt med förarbete. Underlaget behöver vara rent för att färgen ska få bra fäste och här är det till exempel vanligt att använda högtryckstvätt för att få bort även hårt sittande smuts.

Det finns även olika rengöringsmedel för tak att köpa i välsorterade byggvaruhus. Många av dessa hjälper till att avlägsna mossa, alger och annan smuts så även detta kan vara ett alternativ för att få taket rent och fräscht inför en takmålning.

En annan viktig del av förarbetet är att laga eventuella skador. Det kan till exempel finnas spruckna pannor som behöver bytas ut eller liknande – detta ska givetvis göras innan målningen.

Målning

När taket är rengjort är det dags att måla det och även det görs i flera steg för bästa resultat. Första lagret färg vid takmålning ska vara en grundfärg. Grundfärgen tränger in i takmaterialet och ger ett bra skydd mot väta – och det i sin tur mot påväxt av olika slag.

Efter grundfärgen är det dags för själva ytbehandlingen, som förutom just ytbehandling även kan kallas för:

  • Toppmålning
  • Vaxbehandling
  • Slutbehandling

I det här steget blandas takfärg med ett slags vax, vilket ger en vattenavvisande och slitstark yta.

Fördelar med takmålning

Takmålning är alltså en längre process än att bara lägga på ett lager färg men trots att det själva arbetet kan verka lite omständligt så kan det vara värt det. Med ett nytt lager skyddande grundfärg, tillsammans med en ytbehandling finns chans att öka livslängden på taket, samtidigt som det får ett rejält lyft rent utseendemässigt.

Anlitas ett företag för takmålning görs hela processen vanligen på ett par dagar. Bra att tänka på är att vissa delar av arbetet förstås är väderberoende, vilket kan dra ut på det hela något.

Ett sista tips för den som funderar på att anlita ett företag för att få hjälp med arbetet är att be om offerter från ett par olika aktörer, för att se hur priset och tjänsten i sig kan skilja sig.