Om du behöver anlita en målare kanske du först vill kolla upp omdömen och recensioner kring företaget. Genom att se på vad andra tycker om företaget kan man lättare göra sig en överblick över vilka som kommer ge ett gott resultat – eller?

Inom alla branscher finns seriösa och oseriösa företag. När hantverkare ska anlitas kan det därför vara skönt att se hur tidigare kunder uppfattat företaget. Att anlita en målare med gott betyg känns bättre än att anlita en målare helt utan betyg – eller dåliga betyg. Men kan man lita betygen?

Att lita på recensionssidorna?

Via flera olika webbportaler kan kunder lämna recensioner om företag. En målare i Norrköping kan därmed titulera sig ”Bästa målare i Norrköping enligt XXX (recensionssidan)”. Men här bör man vara medveten om två saker som konsument.

För det första betalar vissa företag till dessa portaler för att därigenom få fler recensioner. Detta sker genom att samtliga kunder kontaktas efter utfört arbete och att man då får lämna en enkel recension. Det är inget fejk men eftersom vissa har denna tjänst och andra inte har det kan det skilja stort mellan hur många recensioner som kommit in. Antal recensioner är alltså kopplad till hur företagen väljer att interagera (och betala) med sidorna. Den som titulerar sig ”Bäst målare i Norrköping” kanske gör det enbart eftersom de andra målarna inte har samma samarbete med recensionssidan.

Går det att köpa popularitet?

En annan sak att ta hänsyn till är att det finns företag som ”köper sig” popularitet. I teorin skulle en målare i Norrköping kunna betala tio personer att under en viss period lämna goda omdömen om företaget. Genom att skriva naturtrogna omdömen med varierande betyg är det svårt för dessa portaler att upptäcka fusk.

Bästa vägen – Fråga vänner

Den bästa vägen till bästa hantverkaren är genom kontakter. En vän ljuger inte om hur de upplevt en specifik hantverkare. Om vi ska fortsätta med exemplet ovan, med målare i Norrköping, skulle man kunna lägga ut på Facebook att man söker detta. Mycket ofta är personer snabba med att hjälpa varandra på Facebook vilket gör att det inte bör dröja länge förrän omdömen och åsikter kommer.

Kan man lita på vad som står på internet? Både ja och nej. Ta det med en viss nypa salt och se till att använda flera olika källor. Kan man lita på en vän? Absolut.