Många väljer att leja bort måleriarbeten till professionella hantverkare istället för att göra jobbet själv. Kanske beror det på att man sparar tid eller helt enkelt att resultatet blir bättre. Likt för dom flesta är i alla fall att fundera över vad det kommer att kosta, samt vad det är som kostar. Timpriset kan till en början verka högt med det har sina olika skäl, där bland annat tillgång och efterfrågan styr.

Var bor du?

Var i landet man bor kan faktiskt ha betydelse för hur mycket det kommer att kosta att anlita en målare. I större städer som Stockholm finns ofta en större efterfrågan och därför kan priset vara något högre. Bor man i Stockholm eller någon annan storstad är det därför extra viktigt att be om offerter att jämföra innan man anlitar någon.

Timpris eller betalt per timme

Dom allra flesta målare tar betalt per timme, ett pris som alltså kan skilja sig en del. Generellt ligger priserna mellan 300–600 kronor per arbetad timme, där dom högre priserna alltså förekommer exempelvis i Stockholm och dom lägre på platser där efterfrågan inte är lika stor. En målare med speciell kompetens inom något särskilt område kan också ha anledning att ta ut ett högre timpris än andra.

Det finns dock även dom som erbjuder ett fast pris för det arbete man efterfrågar. Det är inte lika vanligt men det förekommer. I dom fall man bett om offerter från olika målare och där någon av dom erbjuder fast pris kan det vara klokt att räkna på vad som faktiskt lönar sig mest.

Arbetets omfattning

Den tredje posten som avgör hur mycket det kostar att anlita en målare är såklart hur stort jobbet är. Det är skillnad på att måla om fasaden och att måla en fondvägg inomhus eftersom momenten är betydligt fler vid det förstnämnda.

När man anlitar en målare får man dra av en viss procent av arbetskostnaderna. Detta kallas för ROT-avdrag och är förmodligen en av anledningarna till att många faktiskt väljer att anlita hjälp istället för att måla på egen hand. Man ska dock alltid se till att be om offerter från olika hantverkare så att man kan räkna på och jämföra alla kostnader. Du kan börja med att klicka här och be om den första.