Om man inte själv arbetar inom byggbranschen eller ofta är i behov av att hyra olika maskiner och lastbilar är det inte helt ovanligt att man inte vet vad en kranbil är. Trots att det idag är väldigt vanligt att behöva ta hjälp av en kranbil i Gävleborg eller annan aktuell stad är det faktiskt inte en självklarhet att alla är bekväma i uttrycket. Kanske har man hört namnet förut, och kanske har men en ungefärlig uppfattning om vad det är men känner sig fortfarande inte riktigt hundra? Träffar detta rätt på dig så har du också kommit rätt nu, för i den här texten ska vi redogöra kortfattat men övergripande om vad en kranbil är. Exakt vad texten handlar, och exakt vad en kranbil är, får ni reda på om ni fortsätter läsa!

Vad är en kranbil?

Vi går rakt in på sak och inleder denna text om kranbilar med den allra vanligaste frågan, och precis som textens huvudämne handlar den om vad just en kranbil är. När det kommer till kranbilar så är det inte svårare än att det är en typ av lastbil, där det finns en möjlighet att montera en tillhörande kran för att underlätta lyft och flytt av tunga föremål.

Det smidigaste med kranbilar är att inte bara att de agerar likt en portabel flyttkran som man enkelt styr och kontrollerar med hjälp av lastbilen, utan kranbilar är också otroligt praktiska i och med att kranen sitter direkt på lastbilen och kan därför underlätta då man ska flytta in till eller flytta ut ett gods från den. På så sätt slipper du montera en annan lyftkran för att hantera förflyttningen, och istället fyller lastbilen flera syften på samma gång.

Olika typer av kranbilar?

Oavsett om det gäller en kranbil i Gävleborg eller en kranbil i någon annan av Sveriges fina städer så är det ett faktum att denna typ av lastbil verkligen kan underlätta och göra stor nytta för ett flertal olika byggarbeten och transporter. Vad gäller kranbilens utformning och funktion så är en kranbil är ofta bara en kranbil rakt upp och ner, och det finns egentligen inga varierande funktioner vad gäller just konstruktionens helhet.

Något som däremot kan variera är den typ av kran eller ”verktyg” som monteras på lastbilen, vilket såklart har en påverkan på lastbilens specifika funktion och användningsområde. Man skulle alltså kunna säga att det finns olika typer av kranbilar beroende på vilken arm som fästs på den, men i grund och botten är det samma sak.

När används kranbil?

En kranbil kan användas till in princip alla olika byggarbeten och flyttprojekt som innefattar stora och tunga föremål eller gods. Kranbilar kan både lyfta tungt och högt, de kan greppa tag, de kan förflytta, de kan hjälpa till vid reparationer och de kan lasta.

Vissa kranar används för skogsarbete, andra för reparationer, somliga för mindre byggjobb och en del för montering. Egentligen finns det oändliga arbetsområden för en kranbil i och med att det finns så många olika valmöjligheter och varierande funktioner. Genom att ta hjälp av en kranbil i Gävleborg kan ett byggarbete bli så mycket enklare!

Sen beror det ju också på just vilken arm som används för vilket arbete, men många armar är flexibla och mångsidiga för att fylla de funktioner man vill åt. Lastbilen fyller funktionen om att agera bas för tillhörande arm, medan armen i sig är vad som avgör kranbilens ansvarsområde samt hur den skiljer sig från en annan variant.