Om körkort inom grupp II eller grupp III ska tas (högre behörighet) krävs läkarintyg för att körkortet ska beviljas. Detsamma gäller om man ansöker om taxikort. När sedan körkortet ska förlängas behöver en ny läkarundersökning ske.

För att hålla en hög säkerhet i trafiken kräver Transportstyrelsen att alla som vill ta körkort för högre behörighet måste påvisa att man är tillräckligt frisk, vilket sker genom att ett läkarintyg skickas in. Förr var det vanligaste att man laddade hem blanketten från Transportstyrelsens hemsida varpå man sedan hade med sig denna blankett till läkaren. Idag är det däremot vanligare att läkaren anger detta direkt digitalt och skickar in det till Transportstyrelsen.

Innan du gör hälsokontroll

Du kommer få frågor om vilka mediciner du äter, om du har glasögon eller andra hjälpmedel i vardagen samt frågor om din allmänna hälsa. Se över detta innan du går dit och skriv ner på en lista vilka mediciner som används. Läkarintyget påvisar en ”allmänhälsa” och därmed tas exempelvis blodtryck, frågor ställs kring kroniska sjukdomar och läkaren gör vissa undersökningar.

Förlänga behörigheten

Transportstyrelsen skickar automatiskt ut påminnelse när giltighetstiden för den högre behörigheten börjar gå ut. Till skillnad mot B-körkort behöver nämligen förlängning ske för högre behörighet. Beroende på ålder (över eller under 45 år) krävs även synundersökning utöver läkarintyget.

Här får du intygen

I de flesta städer är det privata hälsokliniker som man går till för att få läkarintyg för högre behörighet. Det kan vara kliniker som har vaccinationer, läkarintyg för olika behov samt grundläggande vård. Man kan däremot inte gå till en vanlig hälsocentral eftersom man där enbart får vård och undersökningar som är knutna till en bättre hälsa.

I Stockholm finns även läkare som valt att enbart specialisera sig på läkarintyg mot just körkort. En så smal inriktning är däremot ovanligt i andra delarna av landet men på grund kundunderlaget i Stockholm skapas denna smala nisch. Går du på en trafikskola kan du ofta få hjälp med var du kan vända dig för att få intyget. Eller använd Google och sök efter läkarintyg för körkort + Stockholm (alternativt den stad som önskas)

Kostnad

I Stockholm ligger priserna kring 1000 kr för att få detta intyg. Det vanligaste är att företaget som genomför undersökningen skickar in intyget digitalt till Transportstyrelsen efter en godkänd undersökning. Detta innebär en betydligt snabbare handläggning samt säkerhet att det verkligen kommer fram. Det andra alternativet är att de skriver under en blankett som man sedan själv skickar in till Transportstyrelsen. Oavsett så är kostnaden lika.