Förnya hemma utan renovering

Köket, badrummet, sovrummet eller vardagsrummet. Ibland känner man för att förnya i sitt hem men man behöver inte riva ut allt för att göra om, tvärtom kan man behålla grunden och med enkla medel skapa en helt ny känsla i sina rum. Investera i nya detaljer och byt ut slitna delar som inte fungerar, med små saker kan man göra underverk i rum som känns tråkiga och kala.

Måla om inredningen

Har man tröttnat på hur ett rum ser ut är det oftast inte rummet det är fel på, utan hur man har inrett det. Kanske har man för många möbler eller sådant som faktiskt inte passar så bra ihop. Med en burk målarfärg finns det mycket roligt man kan göra för att förnya rejält utan att behöva genomföra en renovering av hela rummet. Saknar man den röda tråden kan man till exempel måla alla möbler i samma färg för att få en lugnare känsla i rummet. Ett annat roligt tips med pensel och färg är att ”måla in” möblerna i väggen, det vill säga måla en fondvägg och möblerna som ska placeras mot den i samma färg.

Detaljerna ger känslan

Ett annat sätt att förnya utan renovering är att byta ut detaljerna. Att byta ut gardinerna kan till exempel göra betydligt större skillnad än man tror, och att sedan matcha kuddar och andra textilier skapar en ny stil åt hela rummet. Testa gärna att inreda med mattor i olika storlekar och former, gör rummet levande med gröna och murriga växter och välj många små ljuskällor istället för en stark taklampa.

Byt ut några delar

Funderar man på att renovera i köket eller badrummet men känner att pengarna inte riktigt kommer räcka till så kan man istället föra att riva ut allt bara byta ut några saker. En ny blandare, ny belysning eller nya skåpluckor. Små saker gör ofta stor skillnad för helhetsintrycket och det kan räcka för att skapa en ny och fräsch känsla.

I vissa fall kanske man inte har något annat val än att genomföra en stor och kostsam renovering men handlar det bara om att förnya och skapa en ny känsla finns det mycket man kan göra med liten budget. Vill man komma undan ännu billigare kan man gå på loppis för att hitta nya och unika inredningsdetaljer, och är det en röd tråd man vill hitta behöver man bara köpa pensel och färg.

Genom ROT-avdraget har fler fått möjlighet att kunna renovera hemma och vända sig till professionella hantverkare. Besök byggföretagstockholm.com och fyll i en förfrågan så kan du snart vara igång.