I likhet med butiker har restauranger stort behov av flera olika skyltar med budskap. Skillnaden är däremot att texten hos restaurangen kan bytas ut dag för dag. Detta genom att dagens lunch är olika samt att man enkelt kan behöva justera priser och utbud. Det är en av orsakerna till att griffeltavlor ofta används av restauranger, caféer och utekök.

Utanför restaurangen kan en så kallad gatupratare användas. Ett skyltställ som lätt ställs ut på marken och som visar upp budskap åt bägge hållen. Genom att använda en griffeltavla kan man enkelt skriva dagens meny eller andra budskap utifrån vad som vill förmedlas. Den enda nackdelen är att tavlan bör tas in vid regn då budskapet annars snabbt spolas bort.

När sedan gästerna kommit in kan de se hela utbudet av drycker och ätbart på en stor griffeltavla vid kassan. Denna lösning hittas främst hos caféer och mindre restauranger. Här finns det en fördel att låta någon som är mycket duktig på att skriva snyggt göra detta alternativt att man målar med schabloner. Textstil, storlek och färg kan mycket väl matcha restaurangens profil.

Tydlig meny i restaurangen

Ett alternativ är att inte ha menyn redan vid kassan utan låta gästerna först sätta sig innan de bestämmer sig vad de ska äta. Även här går det att ha griffeltavla även om det då är i betydligt mindre skala. En mindre tavla kan stå på bordet med utbudet av exempelvis ”veckans viner”. Att däremot ha hela menyn på dessa tavlor kan bli trångt. Då krävs det nog istället klassiska menyer i hårdare papper eller inplastat material.

Griffeltavlor har blivit ett populärt inslag i inredningen på restauranger och caféer vilket både kan bero på dess funktion och estetiska inslag. Det upplevs mer hemtrevligt med handskrivna texter än statiska texter som är tryckta på annat material.

För det allra flesta är det just estetik och funktion som är avgörande i val av skyltmaterial. En del väljer griffeltavlor utifrån kostnadsnivån då det är betydligt billigare än att köpa in annat material. Det har helt enkelt blivit en produkt som genomgått en renässans. Från att förr varit det självklara valet är det idag en av många olika skyltmaterial. Men ett material som framförallt just uppskattas inom vissa branscher. Köpa griffeltavlor till restuarangen? Här finns bra varianter!