Lokala sökningar väger tungt i SEO-arbetet

Som E-handlare har man konkurrenter över hela Sverige gällande att komma högt på Google. Människor googlar efter produkterna, beställer och har ingen tanke på varifrån de skickas. Men när det kommer till tjänsteföretag är det lokala företag som anlitas. Det gäller exempelvis för målare, frisörer och byggföretag. Dessa företag bör alltså fokusera sitt arbete mot lokal SEO.

SEO mot Stockholm

En snickare som jobbar i Stockholm söker främst kunder från just denna stad. Att få offertförfrågningar från Göteborg eller Jönköping är inte intressant. Därmed finns inte någon direkt anledning att ligga etta på ordet ”Snickare” oberoende var i landet man är och söker. Det viktigaste är att de som bor i Stockholm och söker efter snickare får fram företaget högt på Google. Man behöver därmed jobba med ”lokal SEO” vilket lägger fokus på att synas mot enstaka städer.

Första steget är nästan alltid att anmäla företaget till Google Business. Genom detta så syns företaget på Google Maps. Eftersom Google avgör om en sökning är lokal eller inte kommer företaget att synas redan under ”Maps” om personen befinner sig i Stockholm och söker på ”Snickare”.

Men det betyder även att man tydligt talar om för Google var i landet företaget befinner sig. Att vara tydlig är fundamentalt inom SEO. Det gäller även att adressuppgifter syns tydligt på sidan och att man enkelt kan hitta hit företagsuppgifter. Det är användarvänligt och skapar även trovärdighet genom att Google kan se att det verkligen är ett företag bakom hemsidan.

Man ska tänka på att konkurrensen är hög på sökord med Stockholm så vill man bli synlig på dessa bör man vända sig till en byrå som har erfarenhet av att optimera mot just SEO Stockholm.

Sökordet då?

Att man bör optimera SEO-arbetet mot ordet ”snickare” är uppenbart. Men behöver man optimera sidan även mot ordet ”Stockholm”. Här finns det något delade åsikter. Eftersom företaget är registrerat i Stockholm, finns med på Business och har adressen tydligt på startsidan så kanske det inte behövs mer. Det anser i alla fall vissa. Andra menar att tydlighet aldrig är fel och att man därmed bör ha med ”Stockholm” redan i H1, underrubrik i brödtexten.

SEO-bolag avgör riktningen

Då Google ändrar sina algoritmer regelbundet och att just lokalt sök har ändrats så tydligt under de senaste åren är det inte helt lätt att göra detta jobb på egen hand. Generellt rekommenderas att ett SEO-bolag gör jobbet eftersom de är mest insatta i hur sökmotorn fungerar. Samtidigt blir detta en kostnadsfråga. Är det värt att jobba med SEO via ett bolag eller får man nöja sig med de egna kunskaperna inom området.