Hyra lokal – Att tänka på

Det finns några parametrar att ta hänsyn till innan man som företag bestämmer sig för att flytta in i nya lokaler. Många har lite för bråttom och väljer att hyra lokaler som egentligen inte alls passar den egna verksamheten. Vi punkter upp de viktigaste faktorerna och tar exempel från att hyra lokaler i Borås.

Om man ska ge exempel på detta så kan vi säga att en relativt nystartad reklambyrå vill hyra lokaler i Borås och tar första bästa lokal som man tittar på. Trots att den ligger en bra bit utanför staden och att lokalerna i fråga egentligen är bättre lämpade för någon annan typ av verksamhet – exempelvis inom industrin.

Bryter man ner detta till mindre beståndsdelar så finns det några punkter som är viktiga att tänka på då man står inför att hyra lokaler i Borås eller var som helst i Sverige. Här kommer några av de saker som bör räknas in innan man bestämmer sig:

Punkter som kan leda till ett bättre val

  • Hyran. En självklarhet. Man vill aldrig bli baktung som företagare och dras med en alltför hög hyra. De fasta kostnaderna måste – så långt det är möjligt – ligga på en rimlig nivå.
  • Läget. Hur lokalerna ligger är en avgörande fråga – men den beror även på vilken verksamhet man är verksam inom. För exempelvis en däckfirma så kan det vara en fördel att hyra lediga lokaler utanför Borås, medan det som i exemplet med reklambyrån kan vara rent förödande. Läget ska kunna attrahera kunder, affärspartners och vara något som tillför verksamheten någonting.
  • Förändringen. Går det att förändra i lokalerna och i så fall: vem betalar? Ingen lokal är perfekt från början och man måste räkna med att renovera in sig lite. Handlar det om väldigt slitna lokaler så bör man dra öronen till sig lite. Där kan de definitivt smaka mer än vad det kostar. Viktigt är att man ser över saker som ventilation, värme och isolering innan man bestämmer sig. Sådana detaljer måste fungera för att arbetsmiljön ska vara så bra som möjligt.
  • Hyresvärden. En sund relation med hyresvärden är att föredra. Går någonting sönder eller inte är till er belåtenhet så måste ni kunna komma överens med hyresvärden. Det går att googla på sådant innan och se omdömen och betyg från tidigare gäster och företag. Det kan ge en trygghet. En god relation är nästan ovärderlig sett till alla fördelar en sådan för med sig.