Om du är intresserad av att bo och jobba i Spanien finns det flera saker du bör veta. Som tur är finns det mycket information där ute. Framför allt bör du undersöka de bästa ställena att hitta ett jobb. Detta kan du göra genom att använda sociala medier, nätverksgrupper eller besöka lokala arbetsförmedlingar.

Att jobba i Spanien – EU medborgare

Det är viktigt att notera att om du vill arbeta i Spanien måste du först skaffa dig ett uppehållstillstånd. Processen kan vara ganska komplicerad, särskilt om du har ett utomeuropeiskt pass. Det finns flera alternativ för utlänningar, bland annat ett icke-lukrativt visum, som gör det möjligt för dig att arbeta och tjäna pengar från ditt hemland. Medborgare som inte är EU-medborgare måste dock gå igenom en mer komplicerad och dyrare process.

Ett av de enklaste sätten att hitta ett jobb i Spanien är att gå med i en nätverksgrupp. Dessa grupper består av expats och personer som flyttar till Spanien. Några av dessa grupper är entreprenörstankar, kvinnogrupper och professionella nätverk. Du kan också söka efter nätverksevenemang i din stad. Ett annat alternativ är att söka jobb i spanska tidningar. Dessa tidningar annonserar regelbundet om lediga jobb.

Att kunna Spanska

Det är en bra idé att få grepp om språket innan du anländer till Spanien. Lyckligtvis finns det många webbplatser som kan hjälpa dig att förbättra din spanska. När du väl är där kan du anmäla dig till en spanska språkkurs. Du kan också anmäla dig till ett yrkesutvecklingsprogram för att få värdefulla kunskaper. Förutom att hitta ett jobb finns det ett antal andra saker du kan göra när du väl är i Spanien. De flesta spanjorer är vänliga, och de tycker om att äta och dricka hemlagat vin, spela gitarr och njuta av lugna torg. De är inte heller blyga för att anställa människor baserat på personliga kontakter. Ofta kan du göra ett gott intryck genom att visa upp dina språkkunskaper. Om du har engelska som modersmål finns det gott om jobb för dig. Förutom undervisning finns det ett antal tjänster inom turism- och hotellbranschen. De som arbetar inom tjänstesektorn, t.ex. inom kundvård, marknadsföring och IT, är också mycket efterfrågade.

Det finns också olika tillfälliga arbeten att hitta, till exempel arbete på barer, restauranger, nöjesparker, hotell och vattensporter. Du bör dock komma ihåg att spanska arbetare har konstiga arbetstider. Om du dessutom planerar att stanna i Spanien längre än tre månader måste du registrera dig för ett identitetsnummer för utländska medborgare på din lokala polisstation. Många andra sätt att hitta ett jobb i Spanien är bland annat att skicka kalla mejl till företag eller ansöka om en tjänst på nätet. Några av de bättre webbplatserna för detta är Expatica och LinkedIn.