Snabblån är en sorts lån som snabbt ger dig tillgång till pengar. Dessutom är ansökningsprocessen smidig och den kräver ett minimalt pappersarbete från din sida. Därför kan detta framstå som en rent magisk lösning på dina ekonomiska problem. Men vägen framåt är faktiskt lite mer slingrig än vad den kanske ser ut att vara. Här berättar vi vad du bör undvika att göra när du tar ett sådant här lån.

5 saker att inte göra när du överväger att ta ett snabblån

När du överväger att ta ett snabblån bör du inte:

  • Agera impulsivt. Ekonomiska beslut som tas väldigt hastigt blir sällan särskilt väl genomtänkta eller bra. Undvik därför att låna pengar rent impulsivt, i synnerhet om du har tänkt använda dem till ett ganska oviktigt syfte. Ta dig istället tid att utvärdera din ekonomiska situation och verkligen fundera kring hur viktigt det är att du tar lånet ifråga.
  • Ignorera kostnaderna. Snabblån har ofta en ganska hög ränta och kan ibland även ha vissa dolda avgifter. Därför bör du inte sopa dessa under mattan och ignorera de kostnader som är förenade med lånet. De påverkar nämligen i hög utsträckning hur mycket lånet kommer att kosta dig och hur mycket pengar du ska betala tillbaka till långivaren.
  • Låna mer pengar än vad du behöver. Vi vet att det kan vara frestande att låna så mycket pengar som möjligt och på så vis få en liten ekonomisk krockkudde. Men du bör aldrig låna mer pengar än vad du faktiskt är i behov av. För ju mer du lånar desto mer behöver du betala tillbaka med ränta. Låna därför bara exakt så mycket pengar som du behöver.
  • Undvika att läsa det finstilta. Reglerna och villkoren för lånet kan ofta ha klausuler och paragrafer som inte är uppenbara för dig som låntagare. Därför bör du inte undvika att läsa det finstilta innan du undertecknar din låneansökan. Se till att läsa alla villkoren och verkligen förstå dessa ordentligt.
  • Ta flera lån. En vanlig fallgrop är att man som låntagare tar flera lån för olika syften. Detta är sällan en bra idé då villkoren, räntorna och övriga avgifter kan skilja sig åt och bli svåra att hantera.