Den som trivs med att arbeta med människor, och som har en förmåga att leda och kommunicera, kan överväga att bli tandläkare. Det är ett varierande arbete med mycket kontakt med andra människor. Med kunderna behöver man vara vårdande, och med annan personal på kliniken behöver man ofta vara ledande. En annan viktig egenskap är en god känsla för service och kvalitet.

Samtidigt måste man även var noggrann, stadig på handen och ha en förmåga att arbeta självgående och fatta beslut. De beslut som tas är allt som oftast avgörande för patientens munhälsa. Ibland ställs man inför komplexa problem, och det gäller då att man har förmågan att lösa dem.

Den som vill bli tandläkare i Umeå kan utbilda sig vid den Odontologiska Institutionen vid Universitet i staden. Det är ett femårigt program (300 HP), och den innefattar mycket praktisk träning. Redan andra året, termin fyra, så börjar man arbeta med egna patienter på en röntgenavdelning. Till exempel får du lära dig, och i praktiken börja arbeta med, att ställa diagnoser och att behandla olika sjukdomar i käkar och tänder. Du kan även få komma att förebygga tandlossning och karies, till exempel. Till en början kommer du bara att få arbeta med vuxna patienter. Mot slutet av utbildningen kommer du dock att få arbeta med såväl vuxna som barn.

När du sedan är klar med utbildningen finns det gott om kliniker i Umeå. Möjligheten finns att du kan hitta jobb här. Det finns flera privata kliniker, men även statlig tandvård är representerad här. Enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass så råder det ”mycket liten konkurrens” om jobben i hela Västerbottens län. Det kan dock nämnas att det inte finns någon prognos för Skellefteå eller Norsjö. Men kompassen ger tecken på att det inte bör vara några problem att hitta en anställning som tandläkare i Umeå efter att examen har tagits.

Hittar man inte en anställning kan man givetvis utvärdera möjligheten att öppna egen klinik. Det här är dock knappast lämpligt att göra innan man har ett antal års erfarenhet i yrket. Idag finns flera kliniker i centrala Umeå – i sådana fall kan det kanske vara läge att söka sig lite utanför staden.