Assistansbolag erbjuder personlig assistans till personer som behöver hjälp att klara av vardagen. För att en brukare ska kunna betala assistansbolaget så får man assistansersättning. Man kan själv välja vem man vill anställa som personlig assistent. Ditt behov av hjälp från ett assistansbolag är unikt, ingen person är den andra lik, därför är det så viktigt att du är noga i kommunikationen med din personlige assistent och klargör exakt vad du behöver hjälp med. Ett assistansbolag ska hjälpa till och styra till ditt liv och se till att dina möjligheter att leva ett vanligt liv är så stora som det går.

Vad kan ett assistansbolag hjälpa till med?

Ett assistansbolag ska erbjuda den hjälp du behöver och i praktiken vara dina förlängda armar och ben. Många som behöver personlig assistans är helt beroende av andra för att kunna leva sitt liv. Det kan handla om hjälp när man går på toaletten, att klä på sig, förbereda mat, äta, kommunicera, utöva fritidssysselsättningar och mycket annat. Assistansbolag erbjuder ett stöd i din vardag som är personligt utformat och som ska hjälpa dig att leva ett självständigt liv och att ha möjligheter att påverka din vardag. Brukaren ska kunna bestämma vad hen vill göra och när samtidigt som de personliga assistenterna måste ha rimliga arbetsvillkor.

Att välja assistansbolag

När du ska välja assistansbolag ska du vara mycket noggrann. Den personlige assistenten kommer att komma dig mycket nära på livet så det är viktigt att ni trivs ihop. Du får inte har fyllt 65 år när du ansöker om personlig assistans från ett assistansbolag. Man söker alltid om personlig assistans från försäkringskassan eller kommunen. Vissa assistansbolag kan hjälpa dig att utforma ansökan om det känns svårt.

För hjälp med assistansförmedling besök detta företag.

Personlig assistans för barn

Det finns en övre gräns på 65 år när man ansöker om personlig assistans för barn från ett assistansbolag. Tanken är att barn ska kunna leva som andra barn i samma ålder trots funktionsnedsättningen. Ibland kan det också handla om att föräldrarna behöver avlastning. En del barn kan behöva hjälp av två assistenter eller flera för att klara vardagen. Många barn med funktionsnedsättning behöver mycket hjälp i sin vardag och det kan ställa extra höga krav på assistenten. En förälder kan ansöka om att få vara personlig åt sitt barn men ofta väljer föräldrarna att söka om hjälp från ett assistansbolag för att få extra hjälp till barnet.