Vaccination är något man oftast behöver när man reser till andra världsdelar eller tropiska områden. Trots det är det ändå viktigt att kolla upp vilka vaccin du har och inte har. Grundvaccin som bland annat polio, stelkramp och gula febern är sådant som är viktigt att ha även om du aldrig ens lämnar Sverige. Om du inte hör till gruppen människor som alltid sparar på allt och har en speciell mapp med dina vaccinationer kan du kolla upp samtliga vaccin hos Folkhälsomyndigheten. De har en lista med vilka vaccin som gavs ut efter årtal.

Vaccination i Stockholm kan du både boka tid för att få eller besöka kliniker med drop in-mottagning. Idag kan du oftast vaccinera dig på apoteket. Dock brukar det endast erbjudas vissa vaccin som är vanliga, som bland annat hepatit. Behöver du mer speciella vaccin kan du behöva boka tid på sjukhuset för att vara säker på att få det du behöver.

Håll dig säker vid resor

Om du ska resa utomlands är det alltid bra att investera i ett litet reseapotek. Förutom värktabletter, plåster och vätskeersättning kan det även vara bra att vara noggrann med hygienen när du är utomlands. Det kan handla om att tvätta händerna oftare än vanligt, att hålla naglarna kortklippta (för att minska risken för bakterier under naglarna) samt att undvika att peta dig i ansiktet om du inte har nytvättade händer.

Boka tid för rådgivning och vaccination i Stockholm

När det kommer till vaccination i Stockholm kan det ibland vara bra att få lite rådgivning. Att själv ha koll på samtliga vaccin och vilka rekommendationer som ges kan vara krångligt. Genom att prata med en sjuksköterska och berätta om vilket land du ska till och liknande, kan du få råd kring vilka vaccin som rekommenderas. Tänk även på att många sjukdomstillstånd kan ske på oväntade sätt. Skulle du exempelvis befinna dig i ett lantligt område eller i tropikerna och få ett sår under foten kan detta i värsta fall resultera i svåra infektioner. Det har även hänt flertalet gånger att turister fått riktigt infekterade sår där till och med insekter lagt ägg. Med andra ord kan det vara bra att förbereda reseapoteket med sårtvätt och liknande.