Ger villalarm falsk trygghet?

Antalet inbrott har ökat totalt i Sverige från 15 000 per år till 22 000. I takt med att antalet inbrott ökar blir också intresset för att köpa inbrottslarm större. Alla vill ju se till att ens villa och familj är säker. Men frågan är om larmen verkligen skrämmer bort några inbrottstjuvar. I en här texten besvarar vi frågan om villalarm ger en falsk trygghet.

Ökning av villalarm

De senaste åren har inbrott i villaområden ökat kraftig. Medier har rapporterat om det och även företag som tillverkar och säljer villalarm har märkt en ökning på förfrågan. Populärast är uppkopplade larm, det vill säga larm där väktare åker ut och undersöker bostaden när ett larm har gått. Och det är inte bara vanliga, traditionella larm som säljs. Oftast ingår mer än bara inbrottslarm i de paket som säljs. Numera köper många till brandlarm, kameraövervakning och trygghetslarm, allt i ett paket, för att försäkra sig om säkerheten för sin villa och familj. Fördelen många ser ät att man med kameraövervakning kan larma polis eller brandkår snabbare. Larmcentralen ser om det är någon inne i huset, eller om det bara är en humla som flög förbi detektorn. Syns rökutvecklingen kan man larma brandkåren direkt. Ett sådant fullserviceskydd kostar flera tusen kronor i installationskostnad, plus några hundra i månaden i abonnemangsavgift.

Åsikterna går isär om villalarm hjälper

Frågan är då om pengarna är värt det. Svaret beror på vem man frågar. Det finns statistik som visar att olarmade villor löper tre gånger så stor risk som larmade att drabbas av inbrott. Andra undersökningar visar det motsatta. När ett försäkringsbolag jämförde inbrottsstatistiken över de bostäder de har försäkrat märkte de ingen skillnad på olarmade och larmade bostäder. Många forskare menar dock att man hitintills inte har sett någon hållbar studie som visar larmets effekt på brott, det vill säga om de fungerar eller inte. Dessutom menar poliser att inbrott sker även i larmade bostäder. En del inbrottstjuvar undviker larm, en del tar sig in utan att larmet löses ut eller saboterar larmet, medan andra inte bryr sig alls. De vet att de hinner göra inbrott ändå.

Någon säker garanti mot inbrott är alltså inte villalarm, även om det kan avskräcka några tjuvar och ge en extra trygghet till dem som bor i villan.

Att ha vaksamma grannar och att få huset att se bebott ut är fortfarande gångbara metoder att undvika oönskade påhälsningar. Allting som gör det svårt för tjuvarna att ta sig in och därifrån är bra.